Na łamach Medycyny Praktycznej opublikowana została analiza badań dotycząca prewencji chorób sercowo naczyniowych z lat 2020/2021
Oto kilka wniosków
- Ryzyko zgonu z jakiejkolwiek przyczyny jest najmniejsze u osób spożywających 3 porcje warzyw i 2 porcje owoców dziennie.
- Każdy dodatkowy posiłek dziennie zawierający produkty wysoko przetworzone wiąże się ze zwiększeniem ryzyka wystąpienia zdarzeń sercowo-naczyniowych . Ryzyko to zwiększa też spożywanie produktów smażonych.
- Wyniki ostatnio przeprowadzonych badań nie uzasadniają stosowania wielonienasyconych kwasów tłuszczowych ω-3 w profilaktyce zdarzeń sercowo-naczyniowych.
- Proponuje się, by poza zalecaniem ≥150 minut tygodniowo aktywności fizycznej o umiarkowanej intensywności, Zalecany jest również wysiłek o dużej intensywności w celu maksymalizacji korzyści płynących z aktywności fizycznej w tym zmniejszenia ryzyka chorób nowotworowych .
- Szkodliwość używania produktów tytoniowych jest powszechnie znana. Wykazano, że wśród palaczy, którzy doznali zawału serca, w rok po wypisie ze szpitala nie paliło jedynie 45%.
W metaanalizie sieciowej 97 RCT wykazano, że najskuteczniejszą metodą farmakoterapii zespołu uzależnienia od tytoniu jest zastosowanie agonisty receptora nikotynowego (np. cytyzyny – preparaty Desmoxan , Recigar, Tabex, lub warenikliny – preparat Champix ) w skojarzeniu z nikotynową terapią zastępczą
Przegląd publikacji obejmuje okres od 1.05.2020 r. do 14.06.2021 r.
Jankowski P.: Prewencja chorób sercowo-naczyniowych – postępy 2020/2021. Med. Prakt., 2021; 7-8: 41–48
https://kardiologia.mp.pl/prewencja/276245,prewencja-chorob-sercowo-naczyniowych-postepy-2020-2021